Επικοινωνία: Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας

Για να καλλιεργήσετε μια ικανοποιητική σχέση με το παιδί σας, χρειάζεται να μάθετε να επικοινωνείτε με θετικό τρόπο. Για να διευκολύνετε τα παιδιά να επικοινωνούν μαζί σας, πρέπει να τα πείσετε (με τρόπο που επικοινωνείτε μαζί τους) ότι ενδιαφέρεστε αληθινά να τα ακούσετε.

Σε πολλές οικογένειες, η ανεπαρκής επικοινωνία αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο.
– Μιλάτε με το παιδί σας;
-Φυσικά, μιλάω στο παιδί μου.

Η τακτική αυτή, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, μειώνει αντί να βελτιώνει, την επικοινωνία. Δημιουργεί ένταση στη σχέση σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνετε κήρυγμα ή να επικρίνετε τους φίλους σας – και να τους βλέπετε να ανάβουν από θυμό ή να βρίσκουν μια δικαιολογία να φύγουν. Αν οι περισσότεροι γονείς φέρονταν στα παιδιά τους όπως φέρονται στους φίλους τους, οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους θα βελτιώνονταν. Αντίθετα, αν φέρονταν στους φίλους τους με τον τρόπο που φέρονται στα παιδιά τους, σίγουρα θα…έμεναν χωρίς φίλους.

Σκεφτείτε με ποιο τρόπο θέλετε να αντιδράσουν οι άλλοι όταν είστε αναστατωμένος. Άλλοτε πάλι θέλετε να μείνετε μόνος. Άλλοτε πάλι θέλετε κάποιον που να σας ακούσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει και να δεχτεί τα συναισθήματα σας. Μήπως και το παιδί σας χρειάζεται την ίδια προσοχή;

Scroll to Top